Taka zupa jest znakomita na lekką kolację czy lunch. Głównym bohaterem tej zupy są szparagi, to one nadają smak naszego bulionu. Szparagi sa bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy C, co jest niezbędne dla właściwego funkcjonowania układu odpornościowego.
Mój bulion-bazę przygotowałam przygotowałam w wolnowarze Crock Pot. Jednak śmiało możesz przygotować metodą tradycyjną. W przygotowywaniu w wolnowarze wyjdzie Ci dużo więcej bulionu, możesz go śmiało wykorzystać jako bazę do innych zup lub sosów.
W poście opiszę dokładnie dwie metody przygotowania bulionu.
Bulion
kurczak o wadze 1,4 kg
1 średnia cebula
2 liście laurowe
400 g zielonych szparagów
100 g liści szpinaku
zielone części z 1 pora, ok. 100 g + ok.20 g
sól
3-5 litrów wody
Do podania:
makaron pszenny udon lub ramen
sos sriracha
listki mięty
sok z cytryny
Przygotowanie bulionu w wolnowarze
Kurczaka umyj, osusz i całego włóż do wolnowaru, dodaj liście laurowe, cebule pokrojoną na ósemki. Pora umyj dokładnie i dodaj do wolnowaru. Szparagi umyj, odkrój końcówki na długości ok 4 cm i wrzuć do reszty składników, dodaj łyżeczkę soli i zalej 5 litrami wody.
Mój Crock Pot ma 6 litrów więc, tyle wody się zmieści. Jeśli masz mniejszy wolnowar dodaj analogicznie mniej wody.
Wolnowar ustaw w pozycji 2 na 5 godzin.
Po tym czasie wyłów ostrożnie kurczaka, ostudź go i obierz z mięsa.
Przecedź bulion i odmierz 2 litry. Odmierzony płyn przelej go garnka.
Pozostałe szparagi pokój na 3 cm kawałki. Jeśli używasz świeżych liści
szpinaku umyj je i porwij na kawałki. Można tez użyć mrożonego (dodaj od
razu razem z innymi warzywami). Pozostałego pora posiekaj w paseczki.
Szparagi i pora wrzuć do odmierzonego wcześniej bulionu. Po 5 minutach
gotowania dołóż szpinak.
Gotuj jeszcze 3-4 minuty, po czym sprawdź czy trzeba jeszcze doprawić solą.
Przygotowanie bulionu metoda tradycyjną
Kurczaka umyj, osusz i całego włóż do 4 litrowego gara, dodaj liście laurowe,
cebulę pokrojoną w kostkę. Pora umyj dokładnie i dodaj do garnka.
Szparagi umyj, odkrój końcówki na długości ok 4 cm i wrzuć do reszty
składników, dodaj łyżeczkę soli i zalej wodą - tyle ile zmieści się w garnku. Zagotuj na dużym ogniu, po czym go zmniejsz i gotuj 1,5 godziny.
Po tym czasie wyłów ostrożnie kurczaka, ostudź go i obierz z mięsa. Obrany z mięsa korpus włóż ponownie do bulionu i gotuj jeszcze 30 minut.
Następnie przecedź bulion i odmierz 2 litry. Dalej postępuj jak wyżej, czyli: odmierzony płyn przelej go garnka.
Pozostałe szparagi pokój na 3 cm kawałki. Jeśli używasz świeżych liści
szpinaku umyj je i porwij na kawałki. Można też użyć mrożonego (dodaj od
razu razem z innymi warzywami). Pozostałego pora posiekaj w paseczki.
Szparagi i pora wrzuć do odmierzonego wcześniej bulionu. Po 5 minutach
gotowania dołóż szpinak.
Gotuj jeszcze 3-4 minuty, po czym sprawdź czy trzeba jeszcze doprawić solą.
Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta.
Do miseczki włóż makaron oraz obranego wcześniej kurczaka i zalej zupą. Dodaj listki mięsty, skrop sokiem z cytryny i srirachą. Zajadaj ze smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz