Bardziej niż słodkie uwielbiam serowe krakersy. Te domowe, idealnie kruche. Zwykle robię je na resztkach sera, które zalegają mi w lodówce. To idealny sposób na niemarnowanie jedzenia.
Nie ma znaczenia jaki rodzaj sera, czy ser miękki czy twardy. Wykorzystuj resztki sera żółtego, twardych typu parmezan czy miękkich jak mozzarella, oscypek.
Takie krakersy to idealna przekąska na domową imprezę, do piwa czy wina. Możesz podać z ulubionym dipem.
Krakersy są proste w przygotowaniu. Pokrój w kształt jaki lubisz. Najpopularniejsze to romby albo trójkąty. Uwaga, one uzależniają!
250 g maki pszennej chlebowej typ 750
170 g mieszanki serów (u mnie grana padano, oscypek, old cheddar)
1 łyżeczka soli
60 g żółtka*
100 g miękkiego masła
1 łyżka śmietany 18%
Sery zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Resztę składników umieść w misie robota i za pomocą haka zacznij mieszać i wyrabiając ciasto. Najpierw na najniższych obrotach, a po 4-5 minutach zwiększ o 1 poziom i wyrabiaj ciasto do chwili jak swobodnie będzie odchodzić od ścianek misy robota. Jeśli potrzeba dodaj mąkę. Kiedy masa będzie zwarta i powoli będzie tworzyć kulę, wyłącz robota. Masę wyłóż na stolnicę i ugniataj chwilę, tak aby uformować zwartą, jednolitą masę. Włóż do woreczka lub owiń folia spożywczą i odłóż do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie stolnicę oprósz mąką, wyjmij masę z lodówki i cienko rozwałkuj na max. 4mm. Teraz czas na kształt krakersów. Ja się zdecydowałam na kształty robione radełkiem, dzięki czemu każdy krakers jest nieco inny. Ty możesz użyć foremek, jak wolisz.
Piekarnik nastaw na 180o góra dół.
Przygotowane krakersy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 8 minut aż się lekko zbrązowieją i lekko urosną. Poznasz, że będą gotowe jak z łatwością będą odchodzić od papieru do pieczenia.
Z tego przepisu wyjdą Ci 2,5 tradycyjne blaszki 42x37 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz