Pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego z domową konfiturą figową. Ta pyszna propozycja podwieczorku do kawy czy herbaty zachwyci każdego łasucha.
Ciasto wymaga trochę pracy, ale trzeba pamiętać aby dobrze zjeść należy troszkę się napracować. A te rogale warte są każdego wysiłku. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem poprzedniego dnia.
Rogale można nadziać ulubioną marmoladą, konfitura czy dżemem. Osobiście wybrałam domowa konfitura figową z pomarańczą i limonką. Ty wybierz co lubisz!
Ciasto:
Do miski wlewamy szklankę ciepłego mleka, dodajemy drożdże, mieszamy
aż całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i znów mieszamy. Odstawiamy na kilka minut.
Do osobnej miski
przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier i całość mieszamy. Dodajemy 2
łyżki masła i rozcieramy palcami. Dodajemy zawartość miski z drożdżami i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto
przekładamy na stolnicę i wyrabiamy krótko i delikatnie.
Z ciasta formujemy prostokąt, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na stolnicy na prostokątny
placek o wymiarach ok. 40x20 cm. Na cieście rozkładamy równomiernie
pozostałe masło (cienko pokrojone płatki). Następnie składamy ciasto
dwoma ruchami na trzy wzdłuż dłuższego brzegu.
Lekko ugniatamy i delikatnie rozwałkowujemy. Powtarzamy ruch dwa razy. Ponownie
zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 30 minut. Po
wyjęciu ponownie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt, składamy na
trzy, sklejamy brzegi, lekko rozwałkowujemy, okrywamy folią i do
lodówki na 30 minut. Czynność powtarzamy 4 razy. Za każdym razem powtarzamy to samo co za pierwszym razem. Im więcej razy będziemy ciasto składać tym więcej będzie miało warstw. Po ostatnim wałkowaniu,
zawinięte ciasto w folię wkładamy do lodówki na minimum 5
godzin, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz