Uwielbiam tego kurczaka, taka domowa podróbka znanej sieciówki słynącej z chrupiących części kurczaka. U mnie nie znajdziecie żadnych płatków kukurydzianych czy rozdrobnionych chipsów. Nic z tego! Mój kurczaka jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Oczywiście, nie dorównuje temu słynnemu, ale i tak wole swojego. Bo wiem co jem!
Kurczak wymaga wcześniejszego marynowania, dzięki czemu smak jest jeszcze lepszy. Spróbuj mojej wersji.
Tego kurczaka najlepiej przyrządzić z polędwiczek lub piersi kurczaka pokrojonej na mniejsze kawałki. Uwielbiam go jeść w towarzystwie pieczonych warzyw.
2 piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżka suszonych płatków czosnku
1 łyżka listków tymianku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
olej do smażenia
mąka pszenna
2 jaja
Pierś kurczaka umyj i osusz. Pokrój w nie duże kawałki, mogą być paski. Włóz kurczaka do miski wraz ze składnikami marynaty. Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj folia spozywcza i włóz do lodówki na 12 godzin lub całą noc.
Kolejnego dnia jajka rozkłóć dodając odrobinę mleka. Na talerzyk wysyp mąkę. Do rondelka wlej olej do 1/3 głębokości i rozgrzej go.
Kawałki kurczaka obtocz w mące, maczaj w jajku i znów w mące, w jajku i zakończ obtaczając w mace. Na kurczaku zrobią się fałdki, to one będą po usmażeniu przyjemnie chrupać.
Postępuj tak z każdym kawałkiem kurczaka tuz przed włożeniem go do gorącego oleju. Smaż z każdej strony 8 min. Wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z ulubiona surówką lub z pieczonymi warzywami.
Pieczone warzywa
2 ziemniaki
gałązka rozmarynu
ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Ziemniaki obierz, pokrój na grubsze paski. Rozmaryn posiekaj, czosnek pokrój na cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj wszystko razem, dodając olej. Ułóż na blasze i piecz aż ziemniaki będąmiekkie w środku.
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 łyżeczki płatków chilli
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżka oleju
Marchewki i pietruszkę obierz, pokrój na 6-7 paski i wymieszaj wraz z resztą składników. Ułóz na blasze (można wraz ziemniakami) i piecz do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz