piątek, 15 listopada 2019

Terrina z łososiem wędzonym

Terrina z łososia to elegancka przystawka. Idealna do przygotowania w domu z ogólnodostępnych składników. Wybieraj te dobrej jakości, a twoje danie będzie smaczne i zdrowe. Finezyjnym podaniem możesz zaskoczyć domowników lub znajomych. Terrine podajemy na zimno, polecam z ziołami ogrodowymi, czerwonym pieprzem i kawiorem.

3 plastry łososia wędzonego na zimno np.Mowi
100 g łososia wędzonego z koperkiem
250 g kremowego serka typu Philadelphia
3 g żelatyny w płatkach*
100 g śmietany kremówki
sól do smaku
biały pieprz do smaku

Żelatynę namocz w ziemnej wodzie, odsącz i rozpuść.
Formę keksówkę lekko zwilż i wyłóż folia spożywczą, dokładnie przykładając ją do keksówki (używam silikonowej formy). Folii musi być zapas, aby móc zabezpieczyć terrinę. Dno wyłożonej formy wyłóż plastrami łososia, tak aby całe było pokryte.
Łososia z koperkiem pokrój w drobną kostkę, śmietanę kremówkę ubij.Do miski włóż serek, wstępnie dopraw. Uważaj z solą, łosoś jest już słony! Dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj dokładnie rózgą. Dodaj ubitą śmietanę, pokrojonego łososia i znów wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Tak powstałą masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Wystającą folią przykryj terinnę. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie jest gotowa do podania.

*Dodatek żelatyny sprawi, że terrina nie będzie się rozpadać. Taka ilość nie wpłynie na smak, ani nie sprawi, że terrina będzie galaretowata. Dalej będzie puszysta.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/11/terrina-z-ososiem-wedzonym.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/11/terrina-z-ososiem-wedzonym.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/11/terrina-z-ososiem-wedzonym.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/11/terrina-z-ososiem-wedzonym.html
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/11/terrina-z-ososiem-wedzonym.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz