Idealny, prawie gładki, bo z kawałkami ciasteczek. Gęsty, na bazie kremówki i mascarpone. Smak ciasteczek doskonale wyczuwalny, a jednocześnie jest delikatny. Słodki krem, który nadaje się do przekładania tortów. Możesz nim także dekorować babeczki, torty i inne ciasta.
Ten przepis wystarcza do przełożenia 1 blatu biszkoptu 20 cm lub 18 cm plus dekoracja.
220 g mascarpone
220 ml śmietanki 30%
25 g cukru pudru
10 ciasteczek oreo*
Sześć ciasteczek plus nadzienie z pozostałych czterech zmiksuj w malakserze na miał. Pozostałe ciastka połam palcami i odłóż do miseczki.
W misie robota wymieszaj wszystkie składniki i miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania gęstej masy. Wyłącz robota i wrzuć resztę ciastek, wymieszaj dokładnie silikonową szpatułką. Gotowy krem przełóż do rękawa. Można od razu przekładać biszkopt.
*Zamiast ciasteczek oreo możesz użyć ich zamiennika z Biedronki ciasteczek Neo. Możesz także użyć innych ciasteczek aby uzyskać inny smak.
Krem nie wymaga chłodzenia w lodówce. jest od razu gotowy do przekładania biszkoptu.
Krem z czasem lekko ciemnieje, a ciasteczka mogą rozmięknąć. Smak pozostaje ten sam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz