piątek, 10 stycznia 2020

Polędwiczka w szynce parmeńskiej (metoda SV)

Jak, że nowa zabawka w domu czas i na wypróbowanie możliwości.
jak wspominałam w poprzednim poście metoda sv, to metoda gotowania w niskiej temperaturze stosunkowo w wydłużonym czasie. To metoda, które pozwala Nam zaoszczedzić czas przy czym zachowuje najlepsze walory smakowe.
Czas i temperatura jest umowna. Przy wieprzowinie zaczyna się od 56o do 62. Kwestia tego jakie chcesz otrzymać mięso.

600 g polędwiczki wieprzowej
6 plastrów szynki parmeńskiej
sól morska
pieprz kolorowy świeżo mielony

Polędwiczki pokrój na 3 porcje po 200 g każda. wmasuj sól i pierz w każdy kawałek i owijaj plastrami szynki. Do woreczków włóż po jednym kawałku mięsa i zawakuj w pakowarce.
Cyrkulator nastaw na 56o i gotuj polędwiczki przez 90 min, po tym czasie zwiększ temperaturę do 58o i gotuj dalej przez 30 minut. Po tym czasie polędwiczki wyjmij z gotowania oraz z woreczków i obsmaż z każdej strony na oleju aby zrumienić mięso.

Sos grzybowy

250 g brązowych pieczarek
100 ml wywaru z gotowanych grzybów
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
5 łyżek wody
1 łyżka śmietany 30%
1 łyżka masła

Pieczarki pokrój na cząstki. W rondlu rozpuść masło, wrzuć pieczarki i lekko posól. Mieszaj aż zmiękną i lekko puszczą sok. teraz wlej wywar i chwile razem podduś. Wyjmij pieczarki do miseczki zostawiając płyn w rondelku. Skrobię rozpuść we wodzie i dodaj do wywaru grzybowego. Mieszaj rózgą aż sos się zagęści. Teraz dodaj śmietanę, zamieszaj i dodaj odłożone wcześniej pieczarki. zagotuj całość i zdejmij z ognia.

Polędwiczki podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i sosem.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/01/poledwiczka-w-szynce-parmenskiej-metoda.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/01/poledwiczka-w-szynce-parmenskiej-metoda.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/01/poledwiczka-w-szynce-parmenskiej-metoda.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz