Krewetki to moje ulubione owoce morza. Je najbardziej darzę miłością spośród wszystkich z owoców. Można z nimi zrobić prawie wszystko. Począwszy od zup, sałatek, makaronów skończywszy na pizzy, rollsach, sushi czy krewetkach w tempurze.
najbardziej popularnym i klasycznym daniem jest koktajl z krewetek, choć dziś już mało kto o nim mówi, kiedyś było głośno. Była to polecana pozycja wśród dań z krewetek.
Dziś prym wiedzie makaron z krewetkami z czosnkiem w białym winie, a także pad thai. Zaraz potem krewetki w tempurze i sushi.
Przystawkę, którą Wam polecę jest jedną z moich ulubionych pozycji z krewetkami w roli głównej. Podawać ją należy z grillowanym pieczywem lub świeżą bagietką. Przyda się do maczania w sosie, nie oprzesz się aby wszystko zjeść z miseczki.
Na 1 porcję
9 krewetek vanamei
2 ząbki czosnku
pół cebuli szalotki
70 ml białego wina wytrawnego
12 g masła
2 łyżki oliwy z wytłoczyn oliwek
świeżo zmielone chilli (dodaj wg uznania, u mnie to 2-3 razy przekręcenia młynkiem)
Krewetki umyj i obierz z pancerzyków (zostaw ogonki), a na koniec osusz papierowym ręcznikiem. Szalotkę obierz i drobno pokrój. Czosnek bierz i pokrój w cienkie plastry. Patelnie rozgrzej, wlej oliwę, a następnie wrzuć czosnek. Zmniejsz ogień, dodaj szalotkę, chilli i wymieszaj razem. Gdy już warzywa będą "tańcować" na patelni wrzuć krewetki. Gdy zmienia kolor, przełóż je na druga stronę i wlej wino, zamieszaj i pozwól mu odparować. Sos się zredukuje (zobaczysz gdy alkohol odparuje sosu będzie mniej), a wtedy dodaj masło. Zamieszaj aby masło się rozpuściło, a na koniec posól. Przełóż od razu do miski/na talerz, w której będziesz podawać przystawkę. Możesz posypać natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz