czwartek, 14 maja 2020

Krewetki w tempurze z młodym ryżem i sosem mango chilli

Krewetki to moje ulubione owoce morza. Bardzo lubię tą chrupiącą wersję krewetek. Dodatek młodego zielonego ryżu podbija smak i chrupkość oraz podnosi ten przysmak na wyższy poziom kulinarnego doznania. Przez kolor ryżu przystawka wygląda bardziej efektownie, w smaku nie ma różnicy.
Bardzo dobre są do tej przystawki krewetki argentyńskie, ale także vannamei.Trzeba pamiętać, że wielkość krewetki odpowiada czasowi smażenia. Argentyńskie będą się smażyć 2 minuty dłużej.


Tempura:

110 g mąki pszennej
150 ml wody
1 jajko

30 g zielonego młodego ryżu (cóm)*
krewetki argetyńskie
krewetki vannamei
olej rzepakowy do smażenia
 
Krewetki oczyść z pancerzy i jelit. Umyj je i osusz.
Woda do tempury musi być lodowata. Najlepiej ciasto mieszać pałeczkami, w ostateczności można rózgą - ale się tego nie zaleca.
Wszystkie składniki wymieszaj razem. Na koniec dodaj 30 g zielonego młodego ryżu, ale nie mieszaj.
Tempurę trzeba wykorzystać od razu.
Rozgrzej olej w głębokim garnku lub woku.
Maczaj krewetki w tempurze, płatki ryżu będą oblepiały ciasto. Lekko strząśnij nadmiar tempury i rzucaj krewetki na gorący olej. małe krewetki vannamei smaż po 2 minuty z każdej strony, większe po 3 minuty z każdej strony.

Do krewetek idealnie pasuje sos mango chilli. Jest lekko ostry i słodki zarazem. To dopełnienie tej przystawki.

1/2 owocu mango
250 g pulpy mango
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonego chilli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 mielonej kolendry
1/4 łyżeczki imbiru
1 szalotka
1 łyżka oleju kokosowego

W rondelku rozgrzej olej kokosowy i przesmaż na nim najpierw drobno pokrojoną szalotkę, a następnie czosnek. Wymieszaj razem i dodaj pokrojone mango. Teraz dodaj kolendrę, kardamon oraz imbir. Wymieszaj dokładnie i wlej pulpę mango, ponownie zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj sos 10 minut. uważaj może pryskać, mieszaj często aby sos się nie przypalił. Na koniec dodaj pokrojone chilli, wymieszaj i pogotuj jeszcze 2 minuty.
Możesz zagęścić sos dodając 2 g agaru. Pamiętaj tylko, że agar aby zadział musi się chwilę pogotować, więc dodaj go przed dodaniem chilli. 2-3 minuty spokojnie wystarczą.

*cóm - młody zielony ryż, zwykle wykorzystuje się do słodkich dań. W Wietnamie ten ryż gotuje się we wodzie, a na koniec dodaje cukier i je się jako deser.

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/05/krewetki-w-tempurze-z-modym-ryzem-i.html

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/05/krewetki-w-tempurze-z-modym-ryzem-i.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz