Witajcie moi Drodzy!
Chciałabym Was zachęcić do udziału w akcji pt. Kuchnie świata. Gotujcie, pieczcie, przygotowujcie pyszne potrawy, desery, ciasta dotyczące każdego regionu na świecie. Pokażmy jak piękny jest Nasz świat i co oferuje smacznego. Jaka potrawa jest znana w danym regionie, w kuchniach świata. Mogą to być dania tradycyjne, jak i współczesne, zmienione i zmodyfikowane dla efektu czy nowego smaku. Ale jednak jest z tym rejonem Świata związany. Napiszcie co to za potrawa, z jakiego zakątka pochodzi. Poznajmy te kuchnie, pokażmy je.
Chciałabym, abyśmy pokazali że można gotować tradycyjne potrawy. Być wierni tradycjom, ale także pokazać by zachowując rodzime tajemnice można tworzyć nowe potrawy.
Czy wybierzesz kuchnię polską czy meksykańską, francuską itd. nie ma znaczenia. Obieramy na talerz cały glob i gotujemy z pasją, z sercem by pokazać co my i Świat ma do zaoferowania.
Koniec akcji 14 czerwca 2020 r.
Akcja ma też charakter konkursowy. Spośród wszystkich zgłoszeń wybiorę dwa i nagrodzę gadżetami kuchennymi.
Wysyłka na terenie Polski. Koszt wysyłki po mojej stronie.
Wyniki pojawią się na blogu maksymalnie tydzień po zakończeniu akcji.
1 nagroda to : mini naczynie do zapiekania
foremki do ciasteczek
znaczniki do steków (opis ze stopniem wysmażenia)
sztućce do sałaty
2 nagroda to: przepiśnik na Twoje notatki kulinarne plus niespodzianka
Zasady akcji:
- Można dodać po kilka wpisów z jednego bloga.
- Nie można dodawać wpisów napisanych przed rozpoczęciem akcji.
- Dodane wpisy wymagają akceptacji przez koordynatora akcji.
- Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji.
- Wpis musi zawierać zdjęcie potrawy.
- Wpis nie może zawierać lokowania produktów.
Banerek możesz skopiować stąd lub pobrać z durszlaka. Wpisy do akcji dodajemy przez akcję na durszlaku. Zaczynamy 14 maja!
Serdecznie zapraszam do udziału w akcji.
Przechodząc do tematu, chcę zachęcić do wypróbowania przepisu z kuchni greckiej.
Spanakopita, to tradycyjne greckie ciasto z siekanym szpinakiem i serem feta, z pikantna nutą sezonowych przypraw. Ciastem w który jest zawijany farsz jest ciasto filo. Ciasto cieniutkie jak pergamin. W chwili upieczenia jest chrupiące. Jednak pod wpływem mokrego farszu spanakopite można wziąć do ręki, złamać, podzielić się z domownikami, a także pokroić.
Ale jak wiadomo wersji ciasta jest wiele, każdy je modyfikuje i robi na swój sposób i smak. Przybiera ono tez różne formy. Jest bardzo podobne do tureckiego ciasta burek - oprócz filo, wykorzystywane jest także ciasto francuskie.
W przepisach na spanakopite różni się także ilość wykorzystanego ciasta filo. Im więcej warstw, będzie bardziej chrupiące, ale też musi dłużej się piec.
Można podawać z typowym greckim sosem czosnkowym tzaziki lub pomidorowym.
4 arkusze ciasta filo
400 g szpinaku w liściach*
250 g ricotty
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy Sansa
80 g masła
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
zielone chilli
Użyłam szpinaku mrożonego. Do rondelka włóż szpinak i poczekaj aż się rozmrozi. Na gazie powoli go odparuj, możesz tez wycisnąć nadmiar wody. Postaraj się aby cała woda odparowała. Przełóż szpinak do miseczki i go wystudź.
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Na patelni podgrzej oliwę i przesmaż cebulę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj, a następnie dorzuć czosnek. Zieloną ostrą paprykę oczyść z pestek i pokrój w paseczki oraz dodaj na patelnię. Przesmaż wszystko na wolnym ogniu, aż zmieni kolor i warzywa będą miękkie. Gotowe warzywa dodaj do miseczki ze szpinakiem. Wymieszaj, dodaj jajko i ricottę. Dopraw sola i pieprzem. Pamiętaj smak ma być lekko pikantny i słony.
Piekarnik nastaw na 180o góra dól, bez termoobiegu.
Masło rozpuść, aby miało płynną konsystencję.
Przygotuj formę na spanakopite. Użyj okrągłej formy** dla lepszego, wizualnego efektu. Formę wysmaruj masłem.
Na desce ułóż ciasto filo, brzegi wysmaruj masłem. Około 3 cm od brzegu ułóż nadzienie wzdłuż najdłuższego brzegu ciasta i zwijaj ciasno w rulon.
Wypełnianie formy zacznij od środka, zwijając ciasto w spiralę.Nakładaj nadzienie na ciasto i wypełniaj formę, aż skończysz cały farsz.
Górę ciasta również wysmaruj masłem, możesz posypać sezamem, ale nie jest to konieczne.
Piecz w nagrzanym piekarniku 30-40 minut, aż ciasto się zezłoci i nabierze ładnego koloru.
*Szpinaku możesz użyć zarówno mrożonego, jak i świeżego. Z tym, że przy świeżym szpinaku, trzeba go dodatkowo przesmażyć lub udusić w niewielkiej ilości wody.
** Moja forma do zapiekania ma średnicę 22 cm.
Potrawa bierze udział w akcji Kuchnie świata- potrawy regionalne.
https://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kuchnie-swiata-potrawy-regionalne |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz