Moussaka (czytaj musaka), to danie kuchni greckiej. Podawane na różne sposoby. Zwykle w formie zapiekanki, w której główną rolę odgrywa bakłażan, mięso i pomidory oraz sos beszamelowy.
We współczesnej kuchni musaka przybiera inne formy np. jest podawana jako dekonstrukcja dania.
Można też tak ja ja zrobić musakę w wydrążonym bakłażanie albo okrągłej cukinii.
To danie jest charakterystyczne dla kuchni greckiej. Na wyspie Siros popularna jest bardziej zapiekanka z cukinii. Każda wyspa w Grecji ma swoją potrawę, w której się specjalizuje.
4 bakłażany
400 g chudej wołowiny
100 ml pulpy pomidorowej
2 ząbki czosnku
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka oregano
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Mięsa możesz użyć mielonego na grubych oczkach lub siekanego. Ja lubię siekane, ale ten wybór pozostawiam Tobie.
Bakłażany umyj i osusz. Przekrój na 3/4 wysokości i odkrój 1 cm plaster. Sprawdź czy bakłażan będzie stał, jeśli nie odkrój cienki plasterek od dołu. Musi stać stabilnie. Bakłażany wydrąż pozostawiając po 5 mm ścianki warzywa. Uważaj aby nie zrobić dziury na dnie. Posól warzywo w środku i odłóż na durszlak do góry dnem, aby soki spłynęły. Po 30 minutach warzywa połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach.
Czosnek posiekaj. Wydrążony miąższ bakłażana również pokrój w kostkę i odłóż na bok. To samo zrób z papryką.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, przesmaż. Kiedy zmieni kolor, dodaj czosnek. Smaż razem 5 minut, po czym dodaj pokrojony miąższ bakłażanów oraz paprykę. Wymieszaj i smaż dalej. Kiedy puści sok, ponownie zamieszaj i wstępnie dopraw solą, pieprzem i oregano. Kiedy płyn wyparuje dodaj pulpę pomidorową i duś przez kolejne 15 minut. Spróbuj i dopraw ponownie jeśli trzeba.
Sos beszamelowy
50 g masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
300 ml mleka 3,2 %
50 g mozzarelli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
biały pieprz
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj rózgą. Przesmaż 2 minuty cały czas mieszając. Następnie dodaj mleko, powoli wlewaj i mieszaj rózgą. Kiedy wlejesz całe mleko, dodaj przyprawy. Mieszaj cały czas, sos z każdą chwilą będzie coraz bardziej gęsty. Teraz dodaj ser i ponownie wymieszaj az do jego rozpuszczenia się.
Sos możesz przygotować tuż przed nakładaniem musaki lub wcześniej. Możesz go pogrzać lub nałożyć zimny, a danie go zagrzeje. Możesz także go zapiekać.
Wydrążone bakłażany nadziewaj przygotowanym mięsnym farszem i przykryj czapeczką - plastrem bakłażana.
Piekarnik nastaw na 180 stopni góra dół. W naczyniu żaroodpornym ułóż nadziane bakłażany i dolej wody na 2 cm wysokości. Piecz musakę 30-40 minut. Danie nieco oklapnie, ale będzie trzymało formę.
Podawaj z wcześniej przygotowanym beszamelem.
Danie bierze udział w akcji na Durszlaku, którą stworzyłam aby przybliżyć wszystkim kuchnie świata. Przyłączcie się :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz