Ten deser jest popularny w południowo zachodniej Francji. Kraj ten słynie z elegancji w każdej dziedzinie. A ten deser tylko to potwierdza. Jest idealny po względem słodkości, chrupiącej bezy i pysznego orzechowego kremu.
Osobiście wolę mini torciki, po pierwsze lepiej się prezentują, po drugie to idealna porcja na osobę. Duży tort wypada zjeść od razu, nasiąknięta beza przez krem nie jest już taka smaczna jak przygotowany tort od razu. Dlatego też wybieram mini porcje.
Do masy orzechowej, dodaję daktyle i karmelizuję orzechy. Jest większy efekt wow! Karmelizowane orzechy są chrupiące, któe idealnie komponują się z miękkimi daktylami i kremową masą.
Niektórzy dodatkowo dodają masę kajmakową, ale dla mnie to za dużo słodkiego.
Przy robieniu bezy trzymam się zasady: na każde 40 g białka potrzebujesz 60 g cukru.
160 g białek
240 g cukru pudru
1łyżeczka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Ocet wlej do misy miksera/robota i ręcznikiem papierowym przetrzyj jej wnętrze do sucha. To pozwoli odkazić misę i lepiej ubić białka.
Przelej białka do misy i bijaj na początek na średnich obrotach, aż białka się spienią. PO czym zwiększ obroty, a kiedy białka będą ubite ale nie sztywne dodawaj cukier. Łyżka po łyżce, po każdym dodaniu cukru ubijaj 1 minutę. Kiedy wsypiesz już cały cukier, dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj dalej aż masa będzie sztywna i lśniąca.
Piekarnik nastaw na 150o góra dół.
Na blasze ułóż papier do pieczenia. Masę bezową nałóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj mini blaty na papierze. Możesz sobie pomóc przez narysowanie okręgów ołówkiem i odwrócenie papieru (najlepszy do takich zadań jest papier biały).
Mini bezy piecz przez 5 minut w 150o, a później przez 90 minut w 120 stopniach.
Krem daktylowo orzechowy
40 g daktyli
40 g orzechów włoskich
20 g glukozy
100 g śmietanki 36%
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Na patelni rozpuść glukozę i skarmelizuj orzechy. Po skarmelizowaniu ułóż na papierze do pieczenia aby ostygły.
Daktyle pokrój w cienkie paseczki.
Serek mascarpone lekko ubij, aby nie był zwarty. Dzięki temu trikowi nie będzie grudek w masie.
Śmietankę ubij na sztywno i dodaj dodaj do serka w raz z cukrem pudrem. Zmiksuj na jednolitą konsystencję.
Dodaj orzechy i daktyle i znów zamieszaj. masę przełóż do rękawa cukierniczego. Możesz się bez niego obejść, ale to łatwiejsza opcja.
Na upieczone i wystudzone blaty bezowe wyciskaj lub nakładaj masę, przyciśnij drugim bezikiem. Jeśli masz płaskie blaty możesz na górę również nałożyć masę. udekoruj pokrojonymi daktylami lub pokruszonymi bezikami. Możesz również posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz