Jakiś czas temu pokazywałam przepis na popularną w kuchni greckiej musakę. W tradycyjnej kuchni do tej potrawy wykorzystuje się bakłażany, pomidory, mięso mielone oraz sos beszamelowy.
Do przygotowania tej wersji wykorzystałam cukinię kulistą. Jest idealna, bo po pieczeniu trzyma formę, nie opada, a do tego jest jędrna i pyszna.
To bardzo fajna alternatywa na lekki obiad lub późną kolację.
Przygotowanie jest niemal identyczne jak moussaki z bakłażanem.
2 okrągłe cukinie
200 g chudej wołowiny
50 ml pulpy pomidorowej
2 ząbki czosnku
1/4 papryki czerwonej
1/2 cebuli
1 łyżka oregano
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Mięso umyj i drobno posiekaj.
Cukinie umyj i osusz. Odkrój od góry czapeczkę, czyli 1,5 cm plaster. Warzywa wydrąż za pomocą łyżeczki. Uważaj aby nie zrobić dziury na dnie. Warzywa połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz
15 minut w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach.
Wydrążony miąższ cukinii, paprykę i cebulę pokrój w kostkę i odłóż na bok. Czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, przesmaż. Kiedy zmieni kolor,
dodaj czosnek i cebulę. Smaż razem 5 minut, po czym dodaj pokrojony miąższ oraz paprykę. Wymieszaj i smaż dalej. Kiedy puści sok,
ponownie zamieszaj i wstępnie dopraw solą, pieprzem i oregano. Kiedy
płyn wyparuje dodaj pulpę pomidorową i duś przez kolejne 15 minut.
Spróbuj i dopraw ponownie jeśli trzeba.
Wydrążone cukinie nadziewaj przygotowanym farszem, na wierzch posyp serem (np.mozzarellą) i przykryj czapeczką.
Nagrzej piekarnik do 180 o góra dół. Cukinie ułóż w żaroodpornym naczyniu, dodaj 200 ml wody. Zapiekaj 40 -50 minut.
Podawaj z beszamelem. Przepis na beszamel znajdziesz tutaj. Ja lubię dodatkowo sałatkę z pomidorków cherry ze szczypiorkiem, oliwą i sokiem z cytryny i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz