sobota, 21 maja 2016

Zdrowe batony

Jeśli chcecie rzucić cukier, ograniczyć go lub po prostu macie ochotę na naturalne słodycze to dobrze trafiliście! Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska. Dlaczego? Przede wszystkim to naturalna słodycz z owoców, taki zamiennik białego cukru. Do tego tylko zdrowe, ulubione składniki, ale zawsze podstawą są daktyle. To właśnie one są tak słodkie, że nie potrzeba już nic więcej. Są budulcem, zlepiaczem, a reszta stanowi balans dla daktyli.

Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na takie batony, a jeśli będzie Wam mało zajrzyjcie tutaj. Artur zdradza tajniki, a ja troszkę podglądałam.

Batoniki amarantusowo-daktylowe
100 g suszonych daktyli
20 g ekspodowanego amarantusa
40 g żurawiny
60 g mixu bakaliowego

Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy. Wrzucamy do blendera z żurawiną wraz mixem bakaliowym i blendujemy na drobna masę. Mają być widoczne grudki, ale masa ma się lepić. Przekładamy masę do miski i dodajemy amarantusa. Całość dobrze mieszamy ze sobą, aby wszystkie składniki się wymieszały i zlepiły ze sobą. Masę przekładamy do pojemnika (najlepiej prostokątnego)  i dobrze ugniatamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia kroimy w batony. Można przechowywać w lodówce przez długo okres czasu.
Jak można zauważyć na zdjęciu batoniki wyszły dość kruche, co jednak nie umniejsza smakowi.





Batoniki bakaliowe
110 g świeżych daktyli bez pestek
120 g orzechów laskowych, migdałów, orzechów włoskich
30 g żurawiny
30 g jagód goi
10 g chipsów kokosowych

Daktyle, żurawinę i jagody goi miksujemy w blenderze, a następnie dodajemy orzechy i znów miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy chipsy kokosowe cały czas miksując. Jeśli będą grudki nie martwcie się, wszystko ładnie się zlepi w całość. Do prostokątnego pojemnika przekładamy całość, dokładnie ugniatamy, zakrywamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na min. 12 h, po czym możemy pokroić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz