niedziela, 28 sierpnia 2016

Tagine drobiowo-wołowy z aromatycznym bulgurem

Tagine (tażin, tadżin) to nie tylko potrawa, to tez specjalny garnek w którym przygotowuje sie to pyszne marokańskie danie. Garnek to głęboka kamienna misa i stożkowa pokrywka z małym otworem aby uchodziła para podczas gotowania się w nim potrawy.
Tagine podaje się z kuskusem lub bulgurem. Obie kasze można przygotować bardzo szybko.
W czasie gdy tagine się będzie piekł przygotujemy aromatyczny bulgur. Bedzie on pysznym dodatkiem do naszej potrawy.

400 g piersi z kurczaka
400 g wołowiny
1 mała dynia hokkaido
puszka krojonych pomidorów
400-600 ml wody lub bulionu warzywnego
oliwa do smażenia
świeża lub mielona kolendra
1 cebula
1 łyżka przyprawy Ras el hanout
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka papryki słodkiej
sól morka i pieprz

250 g bulguru
ok. 300 ml wrzącej wody
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z połowy cytryny
sól morska do smaku


Wszystkie przyprawy należy dokładnie ze sobą wymieszać. Oba rodzaje mięsa kroimy w większa kostkę, wkładamy do miski owijamy folią spożywcza. Chłodzimy w  lodówce 3-4 godziny.
Po tym czasie w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso i smażymy wszystko około 5 minut. Następnie dodajemy łyżkę posiekanej kolendry lub łyżeczkę mielonej i znów smażymy 5 minut. Teraz dodajemy pomidory, do puszki wlewamy wodę (aby ją opłukac z pozostałości pomidorów) i wlewamy do mięsa. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia dusimy na małym ogniu 1,5 godziny.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, pozostała część wody lub bulionu ( w zależności jakiej konsystencji mamy potrawę. Przekładamy wszystko do garnka tagin'a i wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Temperature zwiększamy co 30 minut o 50 stopni do maksymalnie 200 stopni. Pieczemy 1,5 godziny.
W między czasie należy sprawdzać potrawę i dolewać wody jeśli jest zbyt sucha.


Suchą kaszę zalewamy wrzątkiem tuż ponad 1 cm nad kaszą. Kiedy bulgur wsiąknie cała wodę i napęcznieje oraz ostygnie dodajemy sok z cytryny, sól morską do smaku oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz