czwartek, 16 listopada 2017

Gulasz wołowy z papryką

Uwielbiam wołowinę w każdej postaci. Ostatnio upodobałam sobie beef jerky, czyli suszoną wołowinę i dążę do doskonałości w przepisie. Ale dziś nie o tym.
To wcale nieprawda, że mięso to jest trudne w obróbce. Wystarczy odrobina cierpliwości i sprawdzony przepis.
Sekret tkwi w marynacie, im dłużej tym mięso jest bardziej aromatyczne i miękkie. Zdarzyło mi się zapomnieć o zamarynowanym mięsie na "chińszczyznę" i tak marynowało się 4 dni, a wyszło wprost wyborne!
Pamiętaj, że ocet dodany do marynaty wpłynie na jego kruchość, le nie zmieni jego smaku!

500 g wołowiny
1 średnia cebula
1 papryka Ramiro (słodka łagodna odmiana)
200 g pieczarek
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
200 ml pasaty pomidorowej
250 ml bulionu warzywnego lub wody

Marynata:
1 płaska łyżeczka gorczycy białej
1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 1/2 łyżki octu białego
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
8 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe

Mięso umyj i pokrój w kostkę na jeden kęs. Pokrojone mięso wymieszaj dokładnie ze składnikami marynaty. Przełóż całość do zamykanego pojemnika i odstaw do lodówki na 2 dni.

Cebule pokrój w kostkę, tak samo postąp z papryką. Pieczarki zaś przekrój na pół, jeśli są duże pokrój w ćwiartki.
W rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj wędzona paprykę. Smaż wszystko razem 3 minuty, aby aromat się uwolnił po czym dodaj zamarynowane mięso. Obsmaż je, od czasu do czasu mieszając po czym wlej bulion. Duś mięso aż będzie miękkie, ale jednocześnie jędrne. Teraz czas aby dodać pozostałe warzywa. Dodaj tez przecier pomidorowy. Wymieszaj całość i duś 15 minut mieszając co jakiś czas. Jeśli braknie płynu dolej wody. Spróbuj i dopraw jeśli czegoś Ci brakuje.
Podawaj z pajdą świeżego chleba, kaszą gryczaną lub dodatkiem jaki lubisz.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz