środa, 24 stycznia 2018

Kurczak z kaszą kuskus i żurawiną

Od jakiegoś czasu chodzę na siłownię aby wzmocnić mięśnie i zrzucić oponkę na brzuchu. Staram się też jadać inaczej, bardziej dietetycznie. Do smażenia używam oleju rzepakowego, kokosowego lub tłuszczu naturalnego, czyli smalcu albo masła. Wszystko to skonsultowałam z trenerem personalnym.
Z racji moich libańskich korzeni próbuję przemycić te smaki do mojej kuchni. Dziś chciałam Was przekonać do pysznego dania z arabską przyprawą Ras el hanout. Do tego żurawina i kokos. Naprawdę warte grzechu!
Danie jest pożywne, żurawina dostarcza błonnika, kurczak białka tak jak kuskus, jednak on zawiera dużo żelaza i mało tłuszczu. Składniki uzupełniają się w daniu idealnie. Czasem robię to danie tez z bulgurem.
Z tego posta dowiesz się jak zrobić wiórki kokosowe.

1 szklanka kuskusu
2 małe pojedyncze piersi kurczaka
1/2 szklanki żurawiny
1/4 szklanki domowych wiórek kokosowych
1/4 posiekanych nerkowców
2 łyżeczki przyprawy Ras el hanout
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
płatki migdałów do posypania

Kuskusa przygotuj wg wskazówek producenta. Zwykle wystarczy zalać wrzątkiem 1cm ponad wysokość kaszy. Odstaw aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
Kurczaka pokrój w kostki na "jeden kęs" i obsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym w głębokiej patelni lub woku. Teraz dodaj przyprawę, wymieszaj z kurczakiem, dodaj orzechy i żurawinę oraz wiórki. Teraz dodaj kasze i dopraw do smaku solą.
W między czasie upraż płatki migdałów na suchej patelni. Uważaj aby nie przypalić.
Podawaj od razu posypane płatkami migdałów.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz