piątek, 23 marca 2018

Wielkanocny pasztet wieprzowy z czarnuszką

Pasztet to jedna z potraw, których nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole. Możesz go zrobić z każdego mięsa, a konsystencję regulować przez dodanie tłustej części mięsa. Ten przepis jest najprostsza receptura na pasztet w wieprzowiny, dodatek czarnuszki dodaje mu charakteru.

700 g chudej wieprzowiny
500 g podgardla
500 g pachwiny wieprzowej lub boczku
2 łyżki czarnuszki
2 duże jajka
3/4 szklanki bułki tartej lub namoczone 2 bułki wodne
sól
pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżki majeranku
2 duże cebule
kilka ziaren pieprzu czarnego, ziela angielskiego
3 liście laurowe
opakowanie boczku surowego wędzonego

Mięso włóż do garnka zalej wodą, dodaj obrane cebule oraz przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy. Gotuj do miękkości - ja to robię w szybkowarze. Oszczędzam czas. Po ugotowaniu mięso i cebulę wyjmij i ostudź.
Ostudzone mięso zmiel w maszynce, na przemian chude i tłuste. Do tak przygotowanego mięsa dodaj jajka, odciśnie bułki lub bułkę tartą, sól i pieprz do smaku oraz czarnuszkę. Dobrze wszystko wymieszaj.
Piekarnik nastaw na 160o góra-dół.
Żaroodporną formę wysmaruj masłem i wyłóż plasterkami boczku, następnie wyłóż masę mięsną dobrze dociskając. Piecz w nagrzanym piekarniku 70-90 minut aż będzie brązowy.





Espumisan Max to wyrób medyczny CE.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz