poniedziałek, 24 września 2018

Foccacia

Kuchnia włoska jest tak bogata w różnorodne potrawy. Jest tak wiele odmian każdej potrawy, tak szybko kuchnia ewoluuje. Nim się obejrzysz już powstało ich kilka, a ty jeszcze tej klasycznej nie spróbowałeś.
Foccacię pokochałam od pierwszego ugryzienia. Jej klasyczną wersję z rozmarynem, sola i oliwą mogłabym jeść codziennie. Samej klasycznej foccacii jadłam co najmniej 3 różne wersje. Smakiem może niewiele się różniły. A jednak każda z nich była inna. Prostokątna i gruba, cieniutka i chrupiąca, okrągła - krojona jak pizza. Najbardziej posmakowała mi chrupiąca i cieniutka jak płótno. Postanowiłam więc podzielić się moim przepisem na pyszną foccacię, która wykonasz w domu.
Najlepiej piec ja na kamieniu, jest bardziej chrupiąca. Nie potrzebujesz wtedy papieru do pieczenia.

500 g mąki pszennej typu 500-550
7 g drożdży suchych
łyżeczka soli
łyżka cukru
3/4 szklanki mleka 3/2 %
1/2 szklanki wody
suszony rozmaryn
sól morska
oliwa extra virgine

Mleko wraz z woda podgrzej aby mieszanina była ciepła, nie gorąca. Suche składniki przełóż do misy robota i na najmniejszych obrotach wymieszaj wszystko. Teraz powoli wlewaj płynną mieszaninę i wyrabiaj ciasto na średnich obrotach. jeśli ciasto będzie za suche dodaj lekko ciepłej wody, jeśli za mokre dodaj mąkę. Ciasto wyrabiaj około 7 minut, jeśli odchodzi od misy jest gotowe. Posyp całą kulę ciasta mąką, włóż  z powrotem do misy i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi swoja objętość jest gotowe.

Nastaw piekarnik na 200 stopni góra-dół.
Wstaw blachę wraz z kamieniem, musi się nagrzać co najmniej 15 minut. Jeśli nie masz kamienia, pomiń ten krok.

Ciasto przełóż na stolnicę i lekko rozwałkuj podsypując niewielka ilością mąki. Następnie odłóż wałek i delikatnie rozciągaj ciasto na kształt swojego kamienia lub formy w której będzie foccacia pieczona.
Wyjmij kamień z piekarnika i ułóż na nim ciasto. Zrób wgłębienia pomagając sobie palcem. Pokrusz rozmaryn jeśli używasz suszonego i posyp solą morską całe ciasto. Możesz polać odrobiną oliwy po całości. Nie będzie wtedy sucha.
Włóż z powrotem kamień do piekarnika i piecz do zrumienienia się foccacii, tj. około 10 minut.
Przed podaniem olej oliwą extra virgine.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/09/foccacia.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/09/foccacia.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/09/foccacia.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz