piątek, 29 marca 2019

Domowe tortille

Te placki są znane na całym świecie. W każdym zakątku inaczej nazywane z odrobiną modyfikacji w recepturze. Są baza do dań głównych, stanowią uzupełnienie posiłku. Je się je do śniadań, kolacji, a także jako deser. Niezwykle uniwersalne tortille.
Możesz je zrobić w domu, to naprawdę proste i szybkie.

2 szklanki mąki*
3/4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki soli morskiej

W misie robota wymieszaj mąkę  z solą, dodaj oliwę i wodę. Dodając wrząca wodę zaparzasz ciasto, będzie bardziej elastyczne. Za pomocą haka wyrabiaj ciasto aż będzie odchodzić od ścianek. Jeśli będzie za rzadkie dodaj odrobinę mąki.
Gotowe ciasto (będzie jeszcze ciepłe) przełóż do woreczka foliowego i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po schodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i podziel na równe części: 16 mniejszych lub 12 większych kulek.
Każdą kulkę rozpłaszcz palcami i rozwałkuj podsypując obficie mąką. Placki maja być cieniutkie.

Każdego placka smaż na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Tortilla smażąc się będzie wytwarzała pęcherze "bąble", jeśli od spodu ma brązowe plamki jest gotowa do obrócenia. Teraz będą powstawać jeszcze większe bąble. Im bardziej cienki placek tym większe pęcherze.
Usmażoną tortille przełóż na talerz i dalej smaż placki postępując jak wyżej.

*szklanka 250 ml

Placki zachowują świeżość do 3-4 dni, elastyczność do 2 dni. Potem możesz je lekko podgrzać w mikrofali.
Gotowe tortille przechowuj w lodówce pod przykryciem.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/03/domowa-tortilla.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/03/domowa-tortilla.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/03/domowa-tortilla.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz