czwartek, 9 maja 2019

Podwójnie czekoladowe naleśniki z serem

Naleśniki to wspomnienie z dzieciństwa. Kiedyś smażyła je Babcia, potem Mama, a teraz robię to ja podając ulubione smaki domownikom. Niekiedy eksperymentując ze smakami robię je na słono, ale głownie przeważają smaki słodkie. I tak możecie u mnie znaleźć hit naleśnikowy - red velvet z karmelizowanymi bananami, klasyczne z białym serem, naleśniki z owocami z syropu, dyniowe z pomarańczami.A dziś do tych sprawdzonych przepisów dołączają pysznie czekoladowe i to podwójnie z serowym nadzieniem. Użyłam  serka mascarpone z serkiem waniliowym.
To moja propozycja na słodki obiad, bez wysiłku i dużego nakładu pracy.


300g maki pszennej
400 ml mleka
100 ml wody lekko gazowanej
50 g czekolady mlecznej
4 czubate łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
100 g cukru
2 jajka

W 50 ml mleka rozpuść czekoladę. W misie robota wymieszaj mąkę z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z jajami i dodaj do mieszaniny mąki z cukrem. Cały czas mieszając na wyższych obrotach dodaj rozpuszczony olej kokosowy, a następnie wodę. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodaj rozpuszczoną czekoladę w mleku i mieszaj dalej dodając porcjami kakao. masa ma być dokładnie wymieszana bez grudek - wtedy jest gotowa.
Na patelni smaż cieniutkie naleśniki i odkładaj na talerz - jeden po drugim. Jeśli masa naleśnikowa nie rozlewa się po patelni dodaj odrobinę mleka.

Nadzienie serowe:

400 g serka waniliowego President
250 g sera mascarpone
50 g cukru pudru

Powyższe składniki wymieszaj za pomocą rózgi na gładka masę.

Tak powstałą masą posmaruj przestudzone naleśniki. Podawaj na zimno. Udekoruj listkami mięty i jadalnymi kwiatami (dostaniesz je u lokalnych sprzedawców).


https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/podwojnie-czekoladowe-nalesniki-z-serem.html



https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/podwojnie-czekoladowe-nalesniki-z-serem.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz