piątek, 8 maja 2020

Chłodnik z botwinką

Najprostszy chłodnik jak znam to chłodnik z botwinka i ogórkiem. Idealny jako przekąska, drugie śniadanie czy lekka zupa. Zaspokaja pierwszy głód.
Jak już wcześniej wspominałam przy przepisie z botwinką, buraki są bardzo zdrowe. Warto je jeść aby wspomóc swoja odporność. Natomiast ogórek składa się w 97% z wody, jest mało kaloryczny, więc nie trzeba się obawiać zgubnych skutków. Do tego wypłukuje z organizmy toksyny. to niedoceniane warzywo, które warto włączyć do swojej diety.
Taki chłodnik zrobisz szybko bez zbędnych czynności.

1/2 pęczka botwinki (tylko liście i łodygi)
1 - 2 ogórki zielone
1/2 łyżeczki soli
400 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka 3,2%

Liście w raz łodygami młodych buraków umyj dokładnie i osusz. Pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do większej miski.
Ogórki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne, a pozostałe części ogórka zetrzyj na tarce. Dodaj do liści buraka, posól i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na noc do lodówki. Dzięki czemu buraki puszczą sok.
Jeśli nie chcesz tyle czekać odstaw chłodnik na kilka godzin aby się schłodził. Dla koloru możesz dodać domowego zakwasu z buraka.

Możesz podać z ugotowanym jajem czy posiekanym koperkiem.

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/05/chodnik-z-botwinka.html

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/05/chodnik-z-botwinka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz