poniedziałek, 23 maja 2011

Fava

Brzmi tajemniczo, smakuje wyśmienicie!

Fava to krem z grochu i oliwy. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj

Ja dodałam mniej oliwy z oszczędności oraz niedowierzania, że można 'Aż tyle' jej wlać! Nie umniejszyło to smakowi.

Oprócz oliwy z oliwek nie jest to kosztowna przystawka. Podajemy krem z grzankami.

Można użyć czosnku dla aromatu grzanek.

I tak na krem potrzeba:
10 dag grochu łuskanego
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
1 cebula zwykła
liść laurowy
mała cebulka czerwona
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z 1 cytryny

Groch należy namoczyć przez 30 minut (w połowie przemieszać, by ziarna nie były sklejone). Odcedzić i wsypać do garnka, zalać świeżą wodą 1 cm nad grochem. Dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki, liść laurowy oraz oliwę.
Wody nie solimy! Gotować groch do miękkości.
Po ugotowaniu groch odcedzić i usunąć listek laurowy. Zostawić, aż wystygnie.
Następnie groch trzeba potraktować blenderem dodając sok z cytryny, sól i pieprz. Przyprawiamy do smaku.
Favę podajemy posypaną pokrojoną w kosteczkę cebulką czerwona oraz natką pietruszki lub innymi ulubionymi ziołami.

Można także podawać z marynowaną czerwoną cebulką, skarmelizowaną białą cebulą, owocami granatu, kolendra lub natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz