piątek, 13 maja 2011

Gazpacho

Tym razem gazpacho (gazpacio) - chłodnik hiszpański.
W oryginalnej recepturze hiszpańskiej dodaje się paprykę. Dodaje charakterystycznej goryczki. Ostrości dodaj czosnek. To jeden z moich ulubionych chłodników. Na upalne dni w sam raz!


Składniki:

1 kg pomidorów malinowych
2  ogórki wężowe
duża paprykaczerwona
5-6 ząbków czosnkusól, pieprz

Przygotowanie:
Całą paprykę opal nad ogniem, aż skórka będzie czarna. Możesz też przekroić paprykę na pół, oczyścić ją i obsmażyć na suchej patelni. Odstaw do ostudzenia, a następnie zdejmij skórkę.  Pomidory z góry i dołu natnij tak, aby powstał krzyżyk. włóż do głębokiej miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na chwilę, po czym odlej gorącą wodę. Wrzuć na sito i oblej zimną wodą. Dzięki temu trickowi skórka odejdzie idealnie. Obrane pomidory oczyść z gniazd nasiennych, przełóż do dużej misy.
Ogórki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.Do misy z pomidorami dodaj ogórki, paprykę i czosnek pokrojony w plasterki. Całość zmiksuj tak aby chłodnik miał gładką konsystencję.
Można podawać z rukolą.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz