poniedziałek, 11 maja 2015

Truskawki z kremem mascarpone

Powoli zaczyna się sezon truskawkowy, gdzieniegdzie już się pojawiają polskie truskawki. Można zacząć myśleć o słodkich i wytrawnych deserach z ich udziałem. Truskawki mają bardzo dużo witaminy C i wzmacniają dziąsła. Warto z nimi eksperymentować, dodając do sałatek a nie tylko do słodkości.
Dzisiaj chciałam Wam pokazać, krem mascarpone nie koniecznie musi być robiony ze słodka śmietanką. Dzięki czemu jest mniej kaloryczny, ale nadal bardzo smaczny!

250 g serka mascarpone
100 ml jogurtu naturalnego
4-5 łyżek cukru pudru

truskawki
pokruszone herbatniki lub biszkopty
mięta

Jogurt naturalny wraz z cukrem pudrem należy zmiksować na gładka masę, po czym powoli dodawać mascarpone. Całość miksujemy do czasu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Jeśli po spróbowaniu masa wydaje się mało słodka można dodać więcej cukru pudru lub dodać sok z cytryny jeśli jest za słodka.

Truskawki  obieramy z szypułek i kroimy na pół.

W pucharku układamy warstwowo krem mascarpone, pokruszone herbatniki, truskawki i znów krem. Dekorujemy cząstkami truskawek i listkami mięty.








Skoro jesteśmy przy słodkościach to mam dla Was propozycję!
Do wygrania są słodkie książki, a warunki do spełnienia bardzo proste.
Wystarczy tylko:

  1. Dodać bloga do obserwowanych.
  2. Dodać banerek na pasku bocznym swojego bloga (podlinkowany do tego posta) lub udostępnić post na FB.
  3. Polubić FP Świat na widelcu.
  4. W komentarzu wyrazić chęć udziału i napisać jakie słodkości najbardziej lubicie.
  5. Wyniki w Dzień dziecka 1 czerwca :)
Zostawcie jakieś namiary na siebie. Powodzenia! 

Banerek do pobrania niżej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz