środa, 27 grudnia 2017

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli to naprawdę świetny dodatek do przekąsek, mięs, pasztetów a także do ryb. Ta aromatyczna, słodka, a zarazem wytrawna konfitura jest tak pyszna, że znika w mig. Można ja jeść na zimno i gorąco. Świetnie smakuje na grzance. A dziś polecam ze śledziem i skórką cytryny na pumperniklu.

 Konfitura:

500 g cebuli czerwonej
60 g cukry trzcinowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml octu balsamicznego
sól
pieprz
tymianek

Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść cukier i dodaj cebulę, wymieszaj i dodaj sól i pieprz. Duś aż trochę zmięknie, a następnie dodaj miód, ocet balsamiczny i tymianek. Cebulę duś, aż ocet całkowicie odparuje i konfitura będzie się karmelizować. Jeszcze gorącą przełóż do słoiczka.

Beczka śledzi w oleju wiejskim
pumpernikiel

Śledzie pokrój w mała kostkę. Na pumperniklu ułóż konfiturę, na niej śledzie.  Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce bezpośrednio na śledzie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz