czwartek, 9 kwietnia 2020

Delikatne jajka marmurkowe

Ten przepis to kolejny sposób aby na Twoim stole znalazł się nowy sposób podania klasycznych jajek.
Te jajka jak i poprzednie marynowane w burakach zalewa się marynata i odstawia w chłodne miejsce na kilkanaście godzin lub nawet 5-7 dni. Im dłużej się marynują tym są bardziej aromatyczne, białko staje się jędrne i nabiera smaku z marynaty.
Moje jajka marynowały się 16 godzin, efekt jest delikatny i o to mi chodziło.
Idealnie smakują z sosem tatarskim!

5 jaj ugotowanych na twardo

170 ml octu balsamicznego
50 ml octu jabłkowego
250 ml wody
1 łyżeczka soli
50 g cukru białego
20 g cukru trzcinowego
1 łyżka pieprzu syczuańskiego
1 liść laurowy
szczypta płatków chilli
1 szalotka

Szalotkę pokrój w plastry i wraz z pozostałymi składnikami zagotuj. Zalewę ostudź.
Ugotowanych jaj nie obieraj, tylko łyżką potłucz skorupkę. Niech będzie potłuczona na całości jajka.
Tak przygotowane jaja umieść w słoiku*, zalej ostudzoną zalewą i zakręć pokrywkę.
Wstaw do lodówki. W zależności od tego jaki efekt chcesz uzyskać odstaw od 12 godzin do 5-7 dni.

*Słoik wcześniej umyj i wyparz wraz z zakrętką.

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/delikatne-jajka-marmurkowe.html
http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/delikatne-jajka-marmurkowe.html
http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/delikatne-jajka-marmurkowe.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz