sobota, 11 kwietnia 2020

Pierś kurczaka gotowana w occie balsamicznym

Pierś  kurczaka gotowana w zalewie z octem balsamicznym jest bardzo soczysta i smaczna. Wystarczy 15 minut gotowania w zalewie i otrzymasz pyszna pierś, która idealnie komponuje się w sałatkach. 
Jej wygląd przez gotowanie w marynacie odświeży każde danie, a co najważniejsze na pewno nie będzie wiało nudą. Tak jak w wyglądzie jak i w smaku.

3 piersi kurczaka
200 ml octu balsamicznego z Modeny
400 ml wody
garść tymianku w gałązkach
2 łyżeczki soli
2 szalotki
4-6 ziarenek pieprzu czarnego

Piersi umyj i oczyść z błon i tłuszczu. Delikatnie oderwij polędwiczki. 
Wszystkie składniki zalewy umieść w rondlu, włóż oczyszczone piersi i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj piersi przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij rondel z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. 
Trzymaj piersi w zalewie do 12 godzin po czym wyjmij i pokrój w plastry.
Podawaj z ulubionymi warzywami sałatkowymi.
Polecam z sałatą rzymską, żółtymi pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami.
Bardzo dobrze komponuje się także z sosem czosnkowym.

Ś
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/piers-kurczaka-gotowana-w-occie.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/piers-kurczaka-gotowana-w-occie.html
wietnie sprawdza się na kolację lub lunch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz