środa, 6 stycznia 2021

Galette des Rois - Ciasto Trzech Króli

 Galette des Rois to popularne we Francji ciasto, które przygotowuje się na 6. stycznia. W cieście francuskim kryje się słodka masa migdałowa na bazie mąki migdałowej lub mielonych migdałów. Wypiek ten jest tak popularny, że jego jedzenie celebruje 85% populacji we Francji.

Tradycyjnie wewnątrz ciasta chowa się ziarno fasoli lub w późniejszym czasie zostało ono zastąpione migdałem. Znalezienie fasolki/migdała przez dana osobę oznaczało zdobycie korony i na ten jeden dzień osoba ta była Królem.

Warto spróbować upiec, bo ciasto jest zaskakujące w smaku, masa migdałowa jest słodka, a ciasto francuskie lekko słone.

Ciasto przed upieczeniem dekoruje się robiąc wzór lekko nacinając (nie przecinając) wierzch ciasta.

2 płaty ciasta francuskiego
150 g mielonych migdałów/mąki migdałowej
80 g cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyzka kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g masła w pokojowej temperaturze
2 jaja r. M
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka ciemnego rumu
1 cały migdał 

dodatkowo: żółtko i 2 łyżki mleka

W misie robota wymieszaj ze sobą suche składniki tj. mąkę migdałową, sól, cukier trzcinowy i skórkę pomarańczową.
Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do suchych składników i ucieraj. Jak masa będzie połączona dodaj jajka i ponownie ucieraj. Kiedy masa będzie jednolita dodaj aromat migdałowy i rum. Znów zamieszaj, po czym masę przełóż do miseczki i zakryj folią spożywczą. Wstaw na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nastaw na 160o góra dół bez termoobiegu.

Przygotuj blachę, wyłóż papierem do pieczenia. Z jednego płata ciasta francuskiego wytnij okrąg o 23 cm średnicy. Połóż go na blasze, a na nim rozsmaruj masę migdałową i włóż w dowolne miejsce migdał. Brzegi posmaruj wodą. Z drugiego płatu wytnij okrąg o 2 cm większy i przykryj przygotowany przed chwilą płat ciasta z masą. Dobrze dociskaj brzegi, możesz zrobić wzór widelcem lub zacisnąć palcami tworząc wzorek jak ja.
Na środku ciasta zrób dziurkę, aby uchodziło powietrze. Wierzch ciasta możesz ponacinać dowolnym wzorem. Na koniec wymieszaj 1 żółtko z 2 łyżkami mleka i posmaruj ciasto pędzelkiem.
Ciasto piecz 30-40 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i daj mu chwilę aby ostygło. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
 
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/01/galette-des-rois-ciasto-trzech-kroli.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/01/galette-des-rois-ciasto-trzech-kroli.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/01/galette-des-rois-ciasto-trzech-kroli.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/01/galette-des-rois-ciasto-trzech-kroli.html

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz