wtorek, 26 stycznia 2021

Domowa kapusta kiszona

 Kapusta kiszona to doskonałe źródło witaminy C. Więcej o właściwościach, działaniach czy niedoborze witaminy C dowiesz się z artykułu natu.care, który szczerze polecam! 

Taka kapusta jest idealna na wzmocnienie odporności, jak i inne kiszonki. Domowa kapusta kiszona jest dużo zdrowsza od tej kupnej. To zimowe źródło witamin, które bez problemu zrobisz w domowych warunkach.

Aby kapusta dobrze się ukisiła potrzeba około 5-7 dni, ale można jeść już ja po 3 dniach. Idealna jako dodatek do obiadu, doskonała jako baza kapuśniaku.

Jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Wystarczy kapusta i sól, no i trochę cierpliwości. Ja kiszę mniejsze ilości, bo nie mam dużej powierzchni do przechowania przetworów. 

Do kiszenia potrzebujesz kamionkowe naczynie lub wyparzony słoik. 

Domowa kiszona kapusta

1,5 kg białej kapusty
1 łyżka soli 

Kapustę umyj, zdejmij 2-3 wierzchnie liście. Aby ułatwić sobie zadanie kapustę pokrój na 4 części. Każdą z nich zetrzyj cienko na szatkownicy/mandolinie. Poszatkowaną kapustę przełóż do większej miski, dodaj sól i ugniataj chwilę aby składniki się razem połączyły. Obciąż kapustę talerzem i odstaw, aby puściła sok. Ugniataj jeszcze dwa razy tego samo dnia. Zostaw obciążoną talerzem kapustę na noc.
Następnego dnia ponownie zagnieć kapustę (puści dużo soku) i przełóż ją do wyparzonego 2 litrowego słoja dobrze ugniatając. Sok powinien pokrywać kapustę.
Słój zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Przez pierwsze trzy dni, odkręcaj słój aby odgazować kapustę.
Już po 5 dniach jest dobrze ukiszona. 

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/01/domowa-kapusta-kiszona.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/01/domowa-kapusta-kiszona.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/01/domowa-kapusta-kiszona.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz