czwartek, 11 lutego 2021

Czekoladowa tarta na spodzie oreo

 Ta tarta to połączenie wszystkich czterech smaków: gorzki, słony, słodki i kwaśny. To efektowny i elegancki deser, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Lecz nieco pracochłonny. Poszczególne etapy wymagają schłodzenia, dlatego też ten deser wymaga trochę czasu.

Smakiem i wyglądem wynagradza włożony trud. Koniecznie musisz spróbować!


Spód tarty

Opakowanie ciasteczek Oreo

80 g masła w temperaturze pokojowej

Do malaksera należy pokruszyć ciasta oreo i zmiksować na pył, po czym dodać masło i ponownie zmiksować. Ma wyjść masa konsystencji mokrego piachu.Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ciasteczkami uformować spód tarty. Formę należy wstawić do lodówki/szokówki aby spód dobrze zastygł.


Marakuja curd

170 ml pulpy z owoców Marakui
150 g białego cukru
2 jaja roz. M
30 g żółtka
2 ½ łyżki soku z cytryny
110 g masła
20 g maki ziemniaczanej +50ml wody


Całe jajka należy wybić do rondelka, dodać żółtka oraz cukier. Za pomocą rózgi dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż cukier się rozpuści. Teraz należy dodać pulpę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać, po czym dodać masło. Cały czas mieszając rózgą. Kiedy masa zacznie powoli się gotować dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszamy rózgą aż krem zacznie gęstnieć (trzeba mieszać cały czas aby krem się nie przypalił). Gotujemy jeszcze 3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.


Nadzienie tarty

100 g masła orzechowego crunchy
100 g marakuja curd
400 g śmietanki 36%
250 g czekolady Callebaut Ruby
4 g żelatyny w płatkach

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Śmietankę podgrzać, a w podgrzanej rozpuścić czekoladę Callebaut Ruby. Wymieszać za pomocą rózgi. Do jeszcze ciepłej czekolady dodać żelatynę i dobrze wymieszać.

Wyjąć zastygnięty spód tarty, na nim rozsmarować masło orzechowe, a następnie marakuja curd. Ponownie włożyć do lodówki/szokówki.

Kiedy czekoladowa masa będzie ostudzona należy ja wylać na przygotowany wcześniej spód tarty. Po czym ponownie włożyć do lodówki/szokówki.

Udekorować wg uznania. U mnie kumkwaty, borówki amerykańskie, crispy pearl’s Ruby Mona Lisa.

 

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/02/czekoladowa-tarta-na-spodzie-oreo.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/02/czekoladowa-tarta-na-spodzie-oreo.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/02/czekoladowa-tarta-na-spodzie-oreo.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz