czwartek, 25 czerwca 2020

Brownie z fioletowych batatów

Puszyste brownie z batatów to świetna opcja na deser. Brownie jest pyszne i zdrowe. Przygotowuje się je szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza!
To vege opcja dla łakomczuchów. Ale każdy powinien spróbować tego ciasta.
To ciacho zrobiłam na fioletowych batatach, są bardziej aromatyczne i słodkie. Na blaszkę o wymiarach 23x23 cm wystarczy tylko 200g puree z batatów.
Warto też upiec bataty, a nie gotować. Są lepsze w smaku i bardziej aromatyczne! Zawsze piekę je w skórce, a potem obieram.

200 g pieczonych fioletowych batatów bez skórki
200 ml naparu z imbirem*
65 g oleju kokosowego
65 g golden syrup
65 gorzkiej czekolady
1 łyżka octu
2 łyżki Jack Daniels honey**
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g mąki krupczatki
1 czubata łyżka kakao
1/4 łyżeczki soli

*Ze skórek z imbiru Lub całego imbiru, wody oraz cukru przygotuj napar imbirowy. Na 1 litr wody dodaj imbir wielkości kciuka pokrojony w plasterki oraz 1 szklankę cukru. Gotuj całość przez 30-40  minut. Napar jest gotowy po ostudzeniu. Możesz dodawać do lemoniady!
Zamiast naparu możesz dodać wodę różaną.
** Zamiast whisky dodaj mocny napar z kawy lub herbaty.

Bataty można upiec dzień wcześniej. Wybrałam jednego większego fioletowego ziemniaka, wystarczył aby zrobić 200 g puree. Ziemniaka umyj, osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz w nagrzanym do 180o piekarniku przez 1,5 godziny aż batat będzie miękki.
Po upieczeniu zostaw w foli do ostygnięcia, potem obierz go i zmiksuj na gładkie puree.

Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuść aby oba składniki miały płynna konsystencję.
Do misy robota włóż mokre składniki: puree z batata, golden syrup, whisky, ocet oraz rozpuszczona czekoladę z olejem. Za pomocą mieszadła do ciast ucieranych wymieszaj wszystko dokładnie na niskich obrotach.

W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, kakao i sól. Zwiększ obroty miksera i dodawaj po łyżce suchej mieszanki do masy ciasta. Kiedy dodasz wszystko, wlej napar z imbiru. Całość mieszaj jeszcze przez 3 minuty, aby wszystko się dobrze połączyło.

Piekarnik nastaw na 160o góra dół bez termoobiegu.
Blaszkę 23x23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią brownie. Dobrze rozprowadź po całości i wyrównaj za pomocą silikonowej szpatułki.
Piecz 40 minut do suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia, podawaj posypane cukrem pudrem.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/06/brownie-z-fioletowych-batatow.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/06/brownie-z-fioletowych-batatow.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/06/brownie-z-fioletowych-batatow.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz