piątek, 5 czerwca 2020

Czarny dorsz pod kruszonką

Ryba to doskonała propozycja obiadowa. Jest alternatywą dla mięsożerców i dobrym posiłkiem dla wegetarian. Przygotowanie ryby kojarzy się ze smażeniem. Jest to najłatwiejszy i zarazem najszybszy sposób. I nie ma w tym nic złego, większość przygotowywanych dań opiera się na tej obróbce termicznej. W tym przepisie też wykorzystamy ten proces, a w końcowym etapie podpieczemy rybę.

Kruszonka na rybie to doskonały sposób na urozmaicenie posiłku. Wraz z rybą i makaronem w sosie pomidorowym, będzie oryginalnym, chrupiącym dodatkiem.

Na 1 porcję potrzebujesz 100-120 g makaronu i 120 g ryby. Do tego przepisu uzyłam makaronu bavette Barilla.

300 ml pulpy pomidorowej
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli czerwonej
1 łyżeczka pesto rosso
szczypta płatków chilli
sól morska do smaku

Czosnek i cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Wrzuć cebulę, smaż 30 sekund i dodaj czosnek oraz płatki chilli. Przesmaż razem jeszcze chwilę cały czas mieszając, a następnie dodaj pulpę. Wymieszaj i duś sos na małym ogniu, dodaj pesto i sól. Duś jeszcze przez chwilkę, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos odstaw.
Makaron ugotuj wg wskazówek producenta skracając proces gotowania o 1 minutę.

Kruszonka do ryby

2 łyżki pestek z dyni
1 łyżka nerkowców
1 łyżeczka pesto rosso
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka świeżego koperku

Wszystkie składniki zmiksuj w stojącym blenderze lub malakserze.

Przygotowanie ryby

Rozgrzej patelnie wraz z olejem i usmaż filety z dorsza obtoczone w mące po 2 minuty z każdej strony.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni góra dół. Na blasze ułóż papier do pieczenia i przełóż rybę stroną od skóry do góry. Na każdy filet nałóż po czubatej łyżce kruszonki, rozprowadź po całej rybie i lekko dociśnij. Włóż do piekarnika na maksymalnie 5-6 minut.

Upieczoną rybę podawaj z makaronem wymieszanym wcześniej z sosem.

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/06/czarny-dorsz-pod-kruszonka.html

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/06/czarny-dorsz-pod-kruszonka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz