poniedziałek, 29 czerwca 2020

Mokre brownie z batatami i masłem orzechowym

Tym razem klasyka brownie, idealnie mokre czekoladowo orzechowe ciacho.
Jest tak proste w przygotowaniu, ze każdy da sobie z Nim radę.
Ten deser jest zbilansowany poz względem słodkości. Jest także mocno czekoladowy z wyraźną orzechową nutą (orzechy laskowe). Jest wegański i bezglutenowy. To takie idealne fit ciacho!

6 porcji

320 g pieczonych batatów bez skórki
125 g masła z orzechów laskowych
60 g kakao
60 g golden syrup
2 łyżki maki ryżowej

Słodkie ziemniaki, klasyczne pomarańczowe umyj, osusz i każdy zawiń w folię aluminiową. Piecz do miękkości w nagrzanym do 180o piekarniku. Taki proces trwa zwykle 1,5-2 godziny. Ostudź je i zdejmij skórkę. Zblenduj na gładkie puree lub rozgnieć widelcem.

Przełóż zblendowane bataty do misy robota dodaj, golden syrup, kakao oraz masło orzechowe. Jeśli masło jest gęste i ma stałą konsystencję pogrzej je przez chwilę w mikrofali. Całość wymieszaj za pomocą mieszadła do ciast ucieranym lub ręcznie za pomocą rózgi. na koniec dodaj mąkę i znów wymieszaj.
Formę 16x20 cm wyłóż papierem
Piecz w nagrzanym do 160o piekarniku przez 40-50 minut. Brownie lekko się podniesie, a potem opadnie. Nie ma powodu do paniki, tak ma być!
Brownie jest mokre i smaczne. Dla jeszcze lepszego efektu można posypać z wierzchu kakao.

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/06/mokre-brownie-z-batatami-i-masem.html

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/06/mokre-brownie-z-batatami-i-masem.html

http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/06/mokre-brownie-z-batatami-i-masem.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz