poniedziałek, 23 marca 2020

Gyoza chicken kimchi


Tradycyjne chińskie pierożki, znane w Japonii jako gyoza. Popularne również w innych krajach Azji wschodniej.
Ciasto na te pierożki przygotowuje się z mąki pszennej, gorącej wody i soli. Powinno być bardziej elastyczne, bo zawija się je w zupełnie inny sposób niż polskie pierogi.
Pierożki te głownie robi się na parze, w specjalnym bambusowym parowniku. Możesz też użyć urządzenia do gotowania na parze. 
Będąc jakiś czas temu w krakowskim Sumo bistro kucharz zdradził mi, że pierożki lepiej dochodzą podduszane na patelni. Najpierw smażone z obu stron, potem podlewane bulionem i duszone aż będą gotowe.
Koniecznie muszę ten sposób wypróbować! A może Ty znasz jakiś fajny trick związany z pierożkami gyoza? Podziel się w komentarzu!

 Japońskie pierożki z kurczakiem i kimchi

Ciasto na pierożki:

1 szklanka mąki
1/4 szklanki wrzątku
1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieć ciasto i odłóż na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj cieniutko na 2-3 mm i wykrój okręgi 6-8 cm. Odłóż na stolnicę wysypaną delikatnie mąką, przykryj czystą ściereczką.

Farsz na pierożki:

400 g drobiowego mielonego mięsa
200 g tradycyjnego kimchi
1/2 łyżeczki soli

Mięso przełóż do miski. Kimchi pokrój drobno i dołóż do mięsa, dodaj sól. Dokładnie wymieszaj przez ugniatanie farszu.
Na każdy okrąg połóż 1-2 łyżeczki farszu i sklejaj pierożki. Na filmiku jest pokazane jak to zrobić.
Zrób tak z każdym kółkiem, gotowe pierożki odłóż na tacę/stolnicę podsypana mąką.
Paruj pierożki 20 minut.
Podawaj z porcją kimchi albo ulubionym sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz