niedziela, 29 marca 2020

Sernik trzykolorowy z polewą czekoladową

Sernik na zimno to prosty i szybki deser bez pieczenia.
Można go zrobić na wiele sposobów, z bakaliami, owocami, z galaretką, a także polewą. Przepisy na serniki, które dotychczas robiłam znajdziesz tutaj --> kliknij.
Ten sernik wymaga trochę czasu, przed polaniem polewą musi być dobrze schłodzony. Warto przygotować go dzień wcześniej. Polewa zastygnie do godziny, a potem można udekorować i podawać.



Spód sernika

50 g gorzkiej czekolady
30 g śmietanki 30%
40 g pokruszonych lub zmielonych herbatników*

Śmietankę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę, całość zamieszaj i dodaj pokruszone herbatniki. Ponownie wymieszaj i wyłóż na wyłożonej papierem formie**. Wygładź łyżką, wstaw formę do lodówki na minimum godzinę, aby czekolada zastygła.


*Zamiast herbatników możesz użyć kruchych ciasteczek lub biszkoptów.
**Moja forma to kwadrat o zaokrąglonych rogach 12 cm i 9 cm wysokości.

Sernik trzykolorowy

500 g sera sernikowego
250 g śmietanki 36%
100 g cukru pudru
3 łyżki kakao
3 płatki żelatyny

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Ser przełóż do misy robota i za pomocą mieszadła do ubijania wymieszaj, dodaj cukier puder i dalej mieszaj.
Namoczoną żelatynę rozpuść. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj trochę masy sernikowej, a następnie całość do misy robota ciągle mieszając.
Śmietankę ubij na sztywno i dodaj do masy sernikowej, wymieszaj za pomocą rózgi lub mieszadła na niskich obrotach.
Otrzymana masę sernikowa podziel na trzy części. do pierwszej dodaj 1 łyżeczkę kakao i wymieszaj. Do drugiej 2 łyżeczki, a do ostatniej resztę kakao. Kakao przed dodaniem przesiej przez drobne sito.

Na zastygnięty spód wyłóż warstwy sernika, od najjaśniejszej do najciemniejszej. Formę zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc.
Następnego dnia przygotuj polewę.

Polewa czekoladowa

50 g śmietanki 30%
25 g cukru białego
60 g wody
60 g czekolady gorzkiej
3 płatki żelatyny
2 łyżeczki ciemnego kakao

Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Śmietankę wraz z wodą i cukrem zagrzej w małym rondelku. Nie gotuj! Zdejmij z ognia i wsyp czekoladę, wymieszaj za pomocą rózgi, dodaj przesiane przez sitko kakao i znów wymieszaj. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia i dodaj namoczoną żelatynę (odciskając z nadmiaru wody). Ponownie wymieszaj, przelej przez sito aby zlikwidować pęcherzyki powietrza. Zakryj folią spożywczą, tak aby folia dotykała polewy. W ten sposób nie utworzy się kożuch. Odstaw na jakiś czas, polewa musi całkowicie ostygnąć.
Po tym czasie wyjmij schłodzony sernik i wyjmij go z formy. Rób to ostrożnie, tak aby zachował kształt. Połóż go na kratce, a pod kratką talerz. Sernik polej polewą tak aby cały został pokryty. Musisz to robić szybkim i zdecydowanym ruchem.
Sernik przełóż na talerz i odstaw do lodówki. Jeśli obawiasz się, że go zepsujesz włóż razem z kratką, a po zastygnięciu polewy przełóż na talerz. Udekoruj go przed podaniem.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/03/sernik-trzykolorowy-z-polewa-czekoladowa.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/03/sernik-trzykolorowy-z-polewa-czekoladowa.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/03/sernik-trzykolorowy-z-polewa-czekoladowa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz