wtorek, 3 marca 2020

Naleśniki z mąki ryżowej

Niebanalne. Bezglutenowe. Szybkie. Delikatne. Zdrowe.
Czyż to nie zachęca do zrobienia ich w domu?
Mąka ryżowe nie zawiera glutenu, więc od razu po przygotowaniu ciasta można je smażyć na patelni! Dlatego ten sposób jest szybki i o wiele łatwiejszy.
Mąka ryżowa jest zdrowa, ma neutralny smak i jest delikatna.
Z tego przepisu wyjdzie Ci 16 sztuk naleśników o średnicy 24 cm. Pamiętaj by przed każdym smażeniem zamieszać ciasto, mąka osadza się na dnie!
Nie smaruję patelni olejem, gdyż dodamy go do ciasta. To wystarczy by ciasto ładnie się zrumieniło i nie przywierało do patelni.

Nadziewaj czym lubisz, u mnie dziś jedne z nadzieniem serowym, a inne z orange curdem i malinami.


400 g mąki ryżowej
350 ml mleka 3,8 %
250 ml wody lekko gazowanej
100 g oleju kokosowego
40 g cukru pudru
4 jaja roz.M
szczypta soli

Składniki suche przełóż do misy robota/miksera za pomocą mieszadła do ubijania wymieszaj na najniższych obrotach. Olej kokosowy rozpuść w mikrofali (nie może się nagrzać) - maksymalnie 15 sekund.. W tym czasie do miarki (lub miski) wbij jajka, dodaj mleko i za pomocą rózgi wymieszaj tak aby całość się dobrze połączyła. teraz dodaj olej i znów wymieszaj. Zwiększ obroty robota na średnie i wlewaj mokre składniki do mąki. Kiedy składniki się połączą ze sobą wlej wodę lekko gazowaną i mieszaj aż całość będzie miała płynna konsystencję bez grudek.
Może Ci się wydawać, że jest zwarzona. Taki efekt to użycie mąki ryżowej. Kiedy zamieszasz rózgą przed smażeniem znów się wszystko razem połączy. Bez obaw!
Każdego naleśnika smaż z każdej strony po 1 minucie. Niech ładnie zbrązowieje, wtedy obróć na druga stronę.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/03/nalesniki-z-maki-ryzowej.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/03/nalesniki-z-maki-ryzowej.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/03/nalesniki-z-maki-ryzowej.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz